Poliisin etsinnästä kaksi vuotta - alaikäisten turvaksi ei ole tehty mitään

Kaksi vuotta sitten poliisi teki Haapamäen Museoveturiyhdistyksen tiloihin paikkaetsinnän selvittääkseen alaikäisten turvallisuuteen ja koskemattomuuteen liittyvää rikosepäilyä.

Kaksi vuotta on kulunut, mutta yhdistys ei edelleenkään ole määritellyt edes alkeellisimpia käytäntöjä alaikäisten turvallisuuden takaamiseksi.


VIATTOMIEN LASTEN PÄIVÄNÄ 28.12.2021 - Lukuaika 7 min


Kun johonkin harrastustoimintaan otetaan mukaan alaikäisiä, aikuisilla on ainakin normaaleissa yhteisöissä vastuu heistä. Toiminnan järjestäjällä tulee siis olla vastuullisia aikuisia, jotka huolehtivat alaikäisten turvallisuudesta ja yhteisöllä on oltava selkeät, kaikkien tiedossa olevat pelisäännöt, joiden mukaan nuorten kanssa toimitaan.

Kun esimerkiksi viikonloppuna yhdistyksen tiloihin tulee alaikäisiä, tulisi olla nimettyjä aikuisia, jotka vastaavat kyseisen viikonlopun aikana nuorten ohjaamisesta.

Haapamäen Museoveturiyhdistyksellä ei tällaisia käytäntöjä ole olemassa. Näin on edelleen, siitä huolimatta, että yhdistykseen on pitkään kohdistunut laaja julkinen arvostelu koskien nuorten turvallisuutta. Yhdistyksen hallinto ei ole kahden vuoden aikana edes aloittanut käytäntöjen rakentamista.



Esimerkki Väestöliiton Et ole yksin -ohjeistuksesta alaikäisten vanhemmille. Voiko lapsensa yhdistyksen toimintaan päästävä huoltaja luottaa, että yhdistyksessä ovat nämä asiat kunnossa?


Yhdistyksellä ei ole johdonmukaista kontaktia huoltajiin

Huomiota herättää esimerkiksi, että yhdistyksellä ei ole mitään järjestelmällistä kontaktia toiminnassa käyvien alaikäisten huoltajiin. Useissa tapauksissa yhdistys ei edes tiedä, kuka lapsen huoltaja on. 

Ei ole olemassa mitään huoltajan allekirjoittamaa suostumusta tai huoltajan yhteystietoa, johon yhdistys voi tehdä ilmoituksen vaikkapa hätätilanteessa. Lapset vain "ovat" toiminnassa mukana.



Väestöliiton ohjeistusta huoltajan oikeuksista tietää, miten alaikäisten turvallisuus on järjestetty. Onko Haapamäen Museoveturiyhdistyksessä tällainen vuorovaikutus toiminnassa käyvien alaikäisten ja heidän huoltajiensa välillä?


Alaikäinen on yhdistyksessä yksin

Alaikäisten kanssa toimimiseen ei ole vedetty myöskään mitään rajoja. Eli yhdistyksessä ei ole määritelty, miten tulee toimia ja miten ei saa toimia. Tämä itsessään mahdollistaa väärinkäytöksiä.

Väestöliitto on julkaissut mm. urheiluseurojen käytettäväksi mallisäännöt koskien toimia alaikäisten kanssa. Ne ja paljon muuta löytyvät osoitteesta https://www.etoleyksin.fi/materiaalipankki/

Ohjeet ovat sellaisenaan toimivia myös muihin harrastusyhteisöihin. Niiden mukaan aikuinen ei...

…peseydy tai pukeudu urheilijoiden kanssa samassa tilassa samaan aikaan ellei se ole seurassa määritelty soveliaaksi. 

…nuku samassa tilassa lasten ja nuorten kanssa yksin. 

…kutsu urheilijaa kotiinsa ellei muitakin urheilijoita tai valmentajia ole läsnä.

…järjestä kahdenkeskisiä harjoituksia. Harjoituksissa tulee olla vähintään kaksi urheilijaa läsnä tai muita paikalla olijoita.

…pidä matkoilla ollessaan kahdenkeskisiä tapaamisia kummankaan huoneessa, vaan aina julkisissa tiloissa.

…anna urheilijalle lahjoja tai rahaa.

Näitä kaikkia asioita on tapahtunut Haapamäen Museoveturiyhdistyksen toiminnassa, eikä tapahtumista estäviä käytäntöjä ole olemassa. Kun Väestöliitto lupaa, että "Et ole yksin", yhdistyksestä voi käytäntöjen valossa sanoa, että "Olet yksin".


Käytäntöjen puute mahdollistaa suosikkijärjestelmät

Myöskään tasapuolista ja järjestelmällistä koulutuspolkua ei edelleenkään ole olemassa. Olemattomat käytännöt mahdollistavat nuoriin kohdistuvia suosikkijärjestelmiä, eriarvoisuutta ja ajotoiminnan osalta jopa junaturvallisuuden kannalta kyseenalaisia tapahtumia.

Yhdistykseltä on esimerkiksi useita kertoja tiedusteltu julkisesti, mistä syystä sen nuoria jäseniä on näkynyt internetissä julkaistuissa kuvissa ajamassa yhdistyksen vetureilla valtion rataverkolla. Samalla on tiedusteltu, ovatko nämä ajot liittyneet johonkin johdonmukaiseen ja tarkasti kirjattuun koulutukseen, jolla on ollut joku konkreettinen päätepiste, jossa on saavutettu joku pätevyys. Vastausta ei ole tullut.


Yhdistys on puolustanut itseään, ei lapsia

Yhdistyksen sisäpiiri on kuluttanut suuren määrän energiaa todistellakseen, että yhdistykseen kohdistunut arvostelu on vain ajojahti ja vallankaappausyritys. Uskottavien ja läpinäkyvien nuorisotoimintaan liittyvien käytäntöjen rakentamiseksi hallinto ei ole tehnyt mitään.

Viattomien lasten päivänä voi todeta, että yhdistyksen aikuiset ovat valinneet itsensä puolustamisen, mutta unohtaneet itse asian, eli lapset kokonaan.

Yhdistyksen uskottavuutta vastuullisena toimijana vievät myös kiusaamistapaukset ja hallinnon tekemät sääntöjen ja lakien rikkomukset. Nykytilassaan yhdistystä ei edelleenkään voi pitää ympäristönä, jonne kannattaa päästää alaikäisiä.



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Poliisi tutustuu taas yhdistyksen jäseniin

Haapamäen Museoveturiyhdistys on salannut vakavan rikosepäilyn