Syyttäjä on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen tästä blogista ja muusta yhdistyksen arvostelusta

Itä-Suomen aluesyyttäjä on huhtikuun lopulla tehnyt odotetusti joukon syyttämättäjättämispäätöksiä koskien Haapamäen Museoveturiyhdistyksen johdon arvostelua. 

Poliisin esitutkinnassa kuulusteltiin epäiltyinä lukuisia yhdistystä jollakin tavalla arvostelleita henkilöitä, myös kaikkia tämän blogin kolmea kirjoittajaa. Rikosepäilyjen nimikkeet olivat mm. kunnianloukkaus tai törkeä kunnianloukkaus.

Aluesyyttäjä on jättänyt syytteet nostamatta, koska ei ole olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäiltyjen syyllisyyden tueksi.


Syyttäjä: vastuuhenkilön on siedettävä arvostelua 

Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Tämän blogin kirjoittajat toivat kuulusteluissa esiin sen, että he ovat arvostelleet yhdistystä ja sen johtoa, mutta laillisesti ja kenenkään kunniaa loukkaamatta. Arvostelussa kärkenä ei ylipäätään ole ollut yksittäinen henkilö tai henkilöitä, vaan heidän toimintansa ja yhdistyksen toimintakulttuuri. Yhdistys ei ole oikeushenkilö, jonka kunniaa voisi edes loukata.

Jo kuulusteluissa tuotiin esiin, että on kohtuutonta hakea tuomioita henkilöille, jotka ovat vastuullisina aikuisina pyrkineet puuttumaan yhdistyksessä ilmenneisiin vakaviin epäkohtiin, jotka koskevat myös alaikäisten turvallisuutta.

Syyttäjä toteaa päätöksessään, että arvostelu ”ei selkeästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää niin epäasiallisena arvosteluna, että kyseessä olisi rikos. Luottamustehtävää hoitavan henkilön on siedettävä selvästi ankarampaa arvostelua toiminnastaan tässä tehtävässä kuin mitä yleisesti on siedettävä.”


Kritiikki oli hyödyllistä, sillä se paljasti lisää epäkohtia 

Tätä blogia on julkaistu lakia noudattaen. Emme ole missään vaiheessa muuttaneet julkaisujen sisältöä, eikä blogia ole poistettu näkyviltä myöskään esitutkinnan tai syyteharkinnan aikana.

Toimintamme, yhdessä muiden asiaan tarttuneiden lukuisten jäsenten kanssa, nosti vuonna 2020 tarpeellisen keskustelun vakavasta asiasta. Sen lisäksi kesällä 2020 yhdistyksen toiminnantarkastajat ryhtyivät seuraamaan yhdistyksen yleistä hoitoa ja johtamista, ja havaitsivat siinä erittäin vakavia puutteita. Toiminnantarkastajat joutuivat puuttumaan kesällä 2020 yhdistyksen hoitoon monta kertaa, ja paljastui mm. jääviyksiä kokouksissa, sääntöjenvastaisesti annettu varoitus ja yhdistyksen velkaannuttaminen asiattomasti otetuilla lainoilla.

Yhdistyksen hallitus ei saanut vastuuvapautta vuodesta 2020, ja hallitus vaihtui. Valitettavasti toimintatavat eivät täysin muuttuneet. Taloudenhoitaja ajettiin vuonna 2021 pois tehtävästään hallituksen sisäisellä operaatiolla ja kevään 2024 kokous oli sääntöjenvastainen, kun kutsut oli lähetetty myöhässä. Uskottavaa toimintakulttuuria koskien alaikäisten turvallisuutta ei myöskään ole syntynyt.

Blogia ovat pitäneet A. Ojala, P. Pentikäinen ja J. Pirttilahti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Poliisi tutustuu taas yhdistyksen jäseniin

Poliisin etsinnästä kaksi vuotta - alaikäisten turvaksi ei ole tehty mitään