Syyskokous 2020: Hallitus TJ-tunnelmissa

Haapamäen Museoveturiyhdistyksen vuoden 2020 hallitusta ei napannut yhdistyksen syyskokouksessa marraskuun viimeisenä lauantaina, vaan sillä oli TJ-meininki.

Yhdistyslain mukaan yleiskokoukset ovat hallituksen yläpuolella ja niiden päätöksiä pitää noudattaa.

Käytännössä hallitus on elänyt elämäänsä jäsenkunnan yläpuolella, ja todellinen päätöksenteko on tapahtunut usein myös monen hallituksen jäsenen yläpuolella.

Edellinen yleiskokous, eli elokuussa pidetty kevätkokous oli velvoittanut hallituksen tekemään useita asioita.
- Selvittämään verkkomaksu- ja verkkokauppamahdollisuuksien käyttöön ottaminen
- Esittämään suunnitelma taloudellisen tilanteen tervehdyttämiseksi
- Kertomaan, miten kesken jätetyn Pitkän tähtäimen suunnitelman valmiiksi saattamista on edistetty

Kaikki annetut tehtävät oli jätetty tekemättä. 

Edellisessä kokouksessa hallitus oli valmistautunut vuoden 2019 tilinpäätöksen esittelyyn niin heikosti, että tili- ja vastuuvapautta ei myönnetty. Kokouksessa pyydettiin hallitusta toimittamaan jäsenille talousluvut ennen kokousta vaikkapa yhdistyksen nettisivuilla.

Näin ei tapahtunut.

Lisäksi useita kertoja on pyydetty, että talouspapereissa esitettäisiin esimerkiksi edellisen vuoden luvut tai kuluvan vuoden budjetti, jotta lukuja arvioiva yleiskokous voisi verrata niitä johonkin. 

Vertailulukuja ei ollut. Eikö hallitus budjettia tehdessään itse käytä tai tarvitse sellaisia?

Vuoden 2019 tilinpäätös herätti paljon kysymyksiä, joskin kyseleminen tuntui häiritsevän joitakin kovasti. Olisi pitänyt mennä jo eteenpäin. Pitkän keskustelun jälkeen hallitus sai syyskokoukselta tili- ja vastuuvapauden.

Yhdistyksen talouskulttuuri realisoitui tänä vuonna
Seuraavaksi käsiteltiin yhdistyksen taloutta vuonna 2020. Viime vuonna tuli tappiota kymppitonni, ja keväällä koronavirus.

Esiin tuotiin, että samaan aikaan kokoustaan toisaalla Suomessa pitänyt Jokioisten Museorautatieyhdistys ei ole tänä vuonna ajautunut tyhjän tilin kriisiin. Se on sopeuttanut tekemisiään huonoon tilanteeseen, eikä ole ottanut keneltäkään lainaa.

Haapamäellä on ollut yleisistä syistä pitkäaikainen ideologia, jonka mukaan säästäminen pahan päivän varalle voi johtaa "vaikeuksiin verottajan kanssa" tai "vaarantaa yleishyödyllisen yhdistyksen statuksen". Tällä itse keksityllä uhkakuvalla on oikeutettu löysä rahankäyttö, jossa kaikki mikä tulee, myös menee. 

Nyt se kostautuu karmealla tavalla.

Tämän talouskulttuurin vuoksi vuoden 2021 hallitus saa käsiinsä rapakunnossa olevan yhdistyksen, joka on ottanut tänä vuonna velkaa 18 000 euroa juoksevien kulujen maksamiseen, sen lisäksi että sillä on pitkäaikaista velkaa.

Tämä leväperäisyys on ollut yksi keskeisiä syitä siihen, miksi monet ovat ryhtyneet arvostelemaan yhdistystä, silläkin uhalla että heidät leimataan ja on leimattu häiriköiksi.

Tämän vuoksi on ollut myös aiheellista ihmetellä yhdistyksen päätöksentekokulttuuria, jossa esimerkiksi erilaisia kalustoyksiköitä ilmestyy pihaan säännöllisin väliajoin ilman, että niiden tarpeellisuudesta käydään vakavaa ja demokraattista keskustelua.

Yhdistyksen hallinnolle on ollut punainen vaate, että päätöksentekoa on haluttu palauttaa laillisuuden ja hyvän hallintotavan tielle. Veisihän Yhdistyslain hengen mukainen toiminta valtaa takaisin sinne minne se kuuluu, sieltä minne se ei kuulu. Yhdistys olisi nimensä mukaisesti yhdistys, eikä kenenkään yksityisomaisuutta.

Tarpeellisia säästöjä jätettiin tekemättä
Kuten todettua, hallituksella ei ollut kokouksessa esittää siltä pyydettyä suunnitelmaa yhdistyksen talouden tervehdyttämiseksi. Se ei myöskään kertonut, onko tarkoitus myydä yhdistyksen omaisuutta, esimerkiksi kalustoa. 

Hallitus ei ole myöskään karsinut karsittavissa olevia ei-välttämättömiä menoja, vaan esimerkiksi vuoden 2020 talousarviossa olevaa, noin kymppitonnin (!) suuruista talkooruokailubudjettia on noudatettu kuin mitään talousvaikeuksia ei olisikaan. On siis otettu yhdistykselle lainaa ravintolalounaiden syömiseen.

Näiden sananmukaisten syömävelkojen maksamiseen vuoden 2021 hallitus joutuu hankkimaan jostain rahaa.

Tänä vuonna lainaa on tunnetusti hankittu omavaltaisesti ilman minkään yhdistyksen elimen käsittelyä. Koska yhdistyksen jäsenistö ei voi asialle mitään, ja osan mielestä on ihan normaalia, että yhdistykselle otetaan omin päin velkaa, olisi parempi jos nämä lainat vietäisiin viranomaisten arvioitavaksi. Tarvitseeko sellaisia lainoja maksaa, joita ei ole päätetty ottaa?

Kokouksessa yksi jäsen arvosteli pimeitä lainoja, ja sai hallinnolta vastaukseksi pilkallisen toivotuksen lainata rahaa yhdistykselle itse. Se nauratti joitakin kovin. Näin yhdistyksessä, jonka nykyistä ilmapiiriä moneen otteeseen kehuttiin.

Kokous kohtuullisti yltiöoptimistista budjettia
Vuoteen 2021 lähdetään siis synkässä taloustilanteessa. Tämä ei ollut estänyt hallitusta tarjoamasta yleiskokoukselle mielikuvituksellista talousarviota, jossa ei tunneta velkaantunutta yhdistystä eikä pandemian tuomaa varmaa epävarmuutta.

Kun yltiöoptimistista arviota ensi vuoden liikennöinnin tuotoista kysyttiin, oli vastaus, että tuolla lukemalla saatiin budjetin luvut tasan. 

Ei ollut kohtuutonta ihmetellä puheenvuoroissa, oikeutetaanko suurella tuloarviolla suuri menoarvio.

Sen lisäksi, että ensi vuoden jäsenmaksuja korotettiin reilusti, päätettiin myös hakea tuloja joukkorahoituksella. Se on järkevää, mutta edellyttää myös yhdistykseltä itseltään uskottavaa toimintakulttuuria ja taloudenhoitoa.

Hallitus ei esimerkiksi, edelliskokouksen päätöksestä huolimatta, vaivautunut selvittämään verkkokaupan aloittamisen kustannuksia, vaan hoiti tehtävänsä pistämällä sille kymppitonnin budjettiin. Kokous kohtuullisti tämän summan kolmeen tonniin. Liikennöintituloista lähti 42 000. 

Samalla velvoitettiin vuoden 2021 hallitus hakemaan lisää säästöjä toimisto- ja hallintokuluista.

Rikosepäilystä ei saatu tilannekatsausta
Muissa asioissa tiedusteltiin, mikä on kahden yhdistyksen toiminnan yhteyteen kytkeytyvän rikosepäilyn tilanne. Vastaus saatiin vain toiseen niistä: nuoren jäsenen kokema kiusaaminen on poliisin tutkittavana.

Isommasta kokonaisuudesta ei saatu mitään tietoa.

Todettiin myös, että yhdistyksessä on nykyään mukava ilmapiiri. Siitä onkin jo viisi kuukautta, kun yhdistyksen nuorta jäsentä viskottiin kivillä, ja monethan ovat parantaneet jäljelle jääneiden ilmapiiriä jättämällä toiminnan.

Hallituksen kesällä lupaamista eettisistä ohjeista ei ole myöskään kuultu sen jälkeen mitään. Mutta se on yhdistyksen uskottavuuden kannalta parempi niin.

Vanha valta valittiin pois - vaihtuuhan valta?

Hallituksen raukea esiintyminen ja lukuisat laiminlyönnit saivat kokouksen loppuvaiheissa selityksensä: oli päätetty, että ne hallituksen jäsenet, joiden paikka on katkolla, eivät jatka. 

Samalla todistettiin, että alan piireihin ahkerasti levitetty teoria vallankaappauksesta oli täysin valheellinen. Me, jotka olemme arvostelleet yhdistystä, lupauksemme mukaisesti emme pyrkineet mihinkään tehtävään.

Hallitukseen 2021 vaihtui kuusi henkilöä. Heillä on nyt mahdollisuus ja täysi oikeus näyttää, että Haapamäen Museoveturiyhdistyksestä tehdään normaalia yhdistysdemokratiaa harjoittava asiallinen yhteisö.

Väistyneiden tulee myös antaa uudelle hallitukselle täysi itsenäisyys. Vanha valta valittiin pois - yksimielisesti. On syytä seurata ja varmistaa, että valta todella myös siirtyy, sillä yhdistys tarvitsee suuria muutoksia.

Toiminnantarkastajien kohtelu lokasi uuden hallituksen
Ikävän särön tähän positiiviseen mahdollisuuteen toi se tyyli, jolla tänä vuonna valtavan työn yhdistyksen valvonnassa tehneet toiminnantarkastajat potkittiin ulos.

Toiminnantarkastajien tilalle valittiin tilintarkastajat, mikä on missä tahansa yhdistyksessä suuri muutos. Siirtyminen ammattimaiseen tilintarkastukseen tarkoittaa käytännössä siirtymistä jälkikäteistarkastukseen, jossa painottuu talous, ei toiminta. 

Tästä isosta muutoksesta ei käyty ennen äänestystä mitään keskustelua, eikä tilintarkastajiksi valittuja, monille tuntemattomia henkilöitä esitelty millään tavalla ennen äänestystä. Se on myös valittujen kannalta noloa, ja asetti heidät osaksi rumaa peliä, pelinappuloiksi.

Yhdistyksen hallinnon ovien sulkeminen ajantasaiselta valvonnalta tässä isossa murrosvaiheessa vahingoittaa myös uuden hallituksen kuvaa. Tuliko tämä lainkaan mieleen, kun kokouksessa intouduttiin solvaamaan tämän vuoden toiminnantarkastajia?

Hyvä hallinto kestää jatkuvan tarkastelun. Tämän vuoden hallinto ei sitä kestänyt. 

Uusi hallitus voisi tiedottaa kokoustensa jälkeen päätöksistään omatoimisesti. Se olisi uutta ja hyvää yhdistyskulttuuria. Kannatetaan!

Blogia pitävät yhdistyksen jäsenet A. Ojala, P. Pentikäinen ja J. Pirttilahti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Poliisi tutustuu taas yhdistyksen jäseniin

Poliisin etsinnästä kaksi vuotta - alaikäisten turvaksi ei ole tehty mitään

Syyttäjä on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen tästä blogista ja muusta yhdistyksen arvostelusta