Kesä 2021: Hallitus palasi asiattomuuksien tielle

Edellinen hallitus käveli toistuvasti jäsenistön yli. Uuden piti edustaa uutta aikaa. Nyt uusi hallitus on siirtänyt sivuun viime syyskokouksen valitseman rahastonhoitajan ilman jäsenistön päätöstä.

Kun yhdistys piti syyskokouksensa marraskuussa 2020, kaiken kohinan jälkeen vaihdettiin lähes koko yhdistyksen hallitus. Tällä vaihdoksella varmaankin haluttiin osoittaa, että yhdistyksessä on tapahtumassa tarpeellisia muutoksia.

Meillä ei tältä osin ole valitettavasti hyviä uutisia.

Viimeaikaiset tiedot yhdistyksestä viittaavat siihen, että hallituksen putsaus oli vain ulkokuvan takia tehty kasvojenpesu, ja entinen meno jatkuu monin tavoin.


Juuri saadun tiedon mukaan yhdistyksen hallitus on nimittäin päättänyt vapauttaa yhdistyksen rahastonhoitajan tehtävästään.

Rahastonhoitajan, jonka edellä mainittu syyskokous valitsi tehtäväänsä kahdeksi vuodeksi kaudelle 2021-2022.

Yhdistyslain mukaan päätökset hallituksen kokoonpanosta ja vastuutehtävistä tekee jäsenistö, joka käyttää yhdistyksissä ylintä päätösvaltaa, ollen hallituksen pomo, ei päinvastoin. Näin siis lain mukaan.

Yhdistyksessä vallitsevan oman lain mukaan istuva rahastonhoitaja on kuitenkin nyt syrjäytetty.


Rahastonhoitaja, jota ei pitänyt valita

Tässä vaiheessa on syytä muistella, millä tavalla syyskokouksen 2020 henkilövalinnat menivät. Kuten aiemmassa postauksessa kerrottiin, oli arvostelua niskaansa saanut hallinto päättänyt etukäteen nimilistan, josta olisi tuleva uusi hallitus. Tämä lista meni läpi liki sellaisenaan, innokkaan huutokuoron säestämänä. Siinä ei ole mitään ihmeellistä, pulinat pois.

Kuitenkin nimilista petti yhdessä kohtaa. Henkilö, joka oli etukäteen päätetty siunattavan surkeaan taloustilanteeseen ajetun yhdistyksen rahastonhoitajaksi, ei tehtävään suostunut.

Seurasi kiusallinen nimienehdottelukierros, joka jokaisen ehdotuksen kohdalla päättyi kieltäytymiseen. Lopulta valituksi tuli nyt syrjäytetty rahastonhoitaja, outona lintuna ja totaalisesti kaikkien junttauslistojen ja kauko-ohjauksen ulkopuolelta. 


Tämä hallitsemattomasti ja ei-toivotusti valituksi tullut rahastonhoitaja on myös tietojemme mukaan pyrkinyt moniin taloudenpidon uudistuksiin, eikä hän ole edustanut mennyttä toimintakulttuuria millään tavalla.

Jo kevättalvella alkoi kuulua tietoja, joiden mukaan tätä ei ole katsottu hyvällä, ja väleissä on kitkaa. Yhdistyksen perinteeseen kuuluva pahanpuhumismylly alkoi levittää juttuja rahastonhoitajasta. Klassisena pelikorttina näissä puheissa on ollut "on aiheuttanut vahinkoa yhdistykselle", jonka moni uudistuksia yrittänyt tai yhdistystä kritisoinut on yhdistyksen historiassa ennenkin löytänyt edestään.

Myllyllä on ennenkin pohjustettu mielivaltaisia ratkaisuja, jotka sitten myllyttämisen aikaansaaman joukon tuen voimalla pannaan toimeen.


Miten asia menee Yhdistyslain hengessä?

Yhdistyslaki ei anna hallitukselle mitään oikeutta päättää omavaltaisesti, että joku henkilö ei hoidakaan jäsenistön yleiskokouksessa tälle uskomaa ja määräämää tehtävää. Ei varsinkaan, kun kyse ei ole esimerkiksi sairauden tai muun hyväksyttävän äkillisen syyn aiheuttamasta esteestä hoitaa tointa, jolloin määrättäisiin tehtävään sijainen, kunnes yleiskokous päättää uudesta nimityksestä.

Jos joku tehtävänvaihdos pitäisi tehdä kesken kauden, se tulisi viedä yleiskokoukseen, eli kevät- tai syyskokoukseen jäsenistön päätettäväksi, tai sitten kutsua koolle ylimääräinen kokous päättämään asiasta. Päätösvalta on ainoastaan jäsenistöllä, ei hallituksella.

Näin ei tapahtunut, vaan tässä yhdistyksessä hallitus korjaaa omin päin jäsenistön tekemiä "huonoja" valintoja mieleisikseen.

Nyt tapahtunut osoittaa, että hallituksen vaihdos oli vain näytös, josta ei ole seurannut toimintakulttuurin todellista muutosta.


Laittomasta menettelystä voidaan nostaa moitekanne 

Yhdistyslain 32§ mukaan jäsenillä on mahdollisuus nostaa moitekanne yhdistyksessä tehdystä virheellisestä päätöksestä. Se, että hallitus ottaa yhdeltä hallituksen jäseneltä tehtävät, on ilmeinen virheellinen päätös.

Jos moitekanne tehtäisiin, viranomaisille yhdistys olisi jo vanha tuttu.

Äskettäin on siirtynyt poliisilta syyteharkintaan tutkinta, joka koskee yhdistyksen toiminnan yhteydessä tapahtunutta fyysistä ja henkistä kiusaamista.  Yhdistyksen hallinnolle tämäkin tapaus on ollut asia, joka "ei liity yhdistykseen" eikä "yhdistystä epäillä mistään".

Se, ja nyt tapahtunut mielivaltainen rahastonhoitajan syrjäyttäminen, kertovat paljon yhdistyksen arvoista, ja kiusaamiskulttuurista, joka yhdistyksessä edelleen vallitsee.

Yhdistyksen hallituksen olisi nyt kerrottava julkisesti, miten ja millä perusteella nyt tapahtunut rahastonhoitajan syrjäyttäminen on mahdollista, kun hallituksella ei ole siihen jäsenistöltä saatua mandaattia. 


Blogia pitävät A. Ojala, P. Pentikäinen ja J. Pirttilahti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Poliisi tutustuu taas yhdistyksen jäseniin

Poliisin etsinnästä kaksi vuotta - alaikäisten turvaksi ei ole tehty mitään

Haapamäen Museoveturiyhdistys on salannut vakavan rikosepäilyn