Syyskokous 2021: Lakia rikkova hallitus esittelee eettiset ohjeet

Haapamäen Museoveturiyhdistys ry on kutsunut jäsenensä koolle syyskokoukseen 2021. 

- Kokouksessa hallitus haluaa jäsenistön päättävän taloudenhoitajan erottamisesta, vaikka hallitus on jo omavaltaisesti syrjäyttänyt tämän.
- Ainakin neljälle yhdistyksen jäsenelle on lähetetty selvityspyyntö yhdistyksen arvostelusta.


Kokouksen ajankohta kerrottiin jäsenistölle jälleen liki viimeisenä mahdollisena ajankohtana, vaikka tästä on jo aiemmin kokouksissa huomautettu. Mikään ei estäisi kertomasta päivämäärää ajoissa, vaikka asiakirjat eivät olisikaan valmiina. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Jättämällä kutsuminen viime tippaan, merkittävä osa yhdistyksen ulkokehällä olevasta enemmistöstä ei pysty järjestämään tuloaan syrjäisellä paikkakunnalla järjestettävään kokoukseen. Sen sijaan sisäkehällä olevat ovat suurilukuisina paikalla. Voihan se olla aina uudelleen vain sattumaa.

Asioiden puolesta kokoukseen on varmasti tiedossa kansainvaellus: niin kutsuva esityslista on. Kokouksessa käsitellään mm. edellisen vuoden vastuuvapautta, jota ei myönnetty vuoden 2020 hallitukselle.

Entä mitä voi sanoa siitä, että samassa kokouksessa on asiakohtina "Rahastonhoitajan erottaminen tehtävästään, ja uuden rahastonhoitajan valinta yhdistykselle kirjelmöineiden jäsenten vaatimuksesta" sekä "Eettiset ohjeet yhdistyksessä"?


Kokouksen asialista. Viime vuonna 11 jäsenen kirjelmä ei riittänyt saamaan vakavaa rikosepäilyä asialistalle. Nyt ei ole mitään vakavaa syytä, mutta taloudenhoitajan savustamista oikeutetaan "kirjelmöineillä jäsenillä". 


Ensinnäkin, jo sanarykelmä "rahastonhoitajan erottaminen tehtävästään, ja uuden rahastonhoitajan valinta yhdistykselle kirjelmöineiden jäsenten vaatimuksesta" sisältää merkittävän määrän viestejä siitä, mistä yhdistyksestä ja millaisesta kulttuurista on kysymys.

Tästä ei ole kuin reilu vuosi, kun yhdistyksen tiloissa kävi poliisi, ja yhdistyksen koko uskottavuus oli vaakalaudalla sen myötä, että paikkaetsintää tehtiin yleisen moraalikäsityksen mukaan vakavan rikosepäilyn takia.

Sen sijasta, että olisi ryhdytty mihinkään toimenpiteisiin, asia salattiin, ja päätettiin salata myös jäsenistöltä kieltäytymällä ottamasta asiaa silloisen kevätkokouksen esityslistalle. Näin tapahtui siitä huolimatta, että asiakohtaa pyydettiin silloinkin listalle "yhdistykselle kirjelmöineiden jäsenten vaatimuksesta".

Kun kieltäytymistä ihmeteltiin, saatiin näsäviisastelevia vastauksia, joita oli antamassa samoja tahoja, jotka nyt ovat tehneet esityslistaan tällaisen kohdan "jäsenten vaatimuksesta".

Tuore kokouskutsu kuvaa hyvin sitä, miten yhdistyksessä on yksiä jäseniä ja yksiä agendoja, ja sitten toisia jäseniä ja toisenlaisia moraalinäkemyksiä, jotka voidaan kylmästi jättää huomiotta.


Jakomielisesti käyttäytyvä yhdistys myös kertoo samassa jäsenpostituksessa, että rahastonhoitaja on erotettava, ja tekstissä myöhemmin kehuu, miten taloutta on hoidettu hyvin, ja yhdistyksen raha-asiat ovat nyt kunnossa.

Hallitus on tuomassa kokoukseen rahastonhoitajan erottamisen, vaikka se on käytännössä jo toteuttanut sen. Yksi hallituksen edustaja on nimenomaisesti toisaalla internetissä julkaisemassaan kirjelmässä ilmoittanut, että rahastonhoitaja ei enää hoida tehtäviään, vaan ne on siirretty hallituksen muille jäsenille. Samassa kirjelmässä väitetään, ettei rahastonhoitajaa ole syrjäytetty.

Tämä laiton päätös on pantu toimeen jo kauan ennen tulevaa syyskokousta, kesällä 2021. Hallituksella ei ole mitään oikeutta kajota jäsenistön tekemiin henkilö- ja tehtävävalintoihin. 

Hallitus ei tuo kokoukseen käsiteltäväksi omaa laitonta menettelyään, vaikka se on huomattavasti vakavampi asia kuin jäsenistön vuosi sitten valitseman taloudenhoitajan mahdolliset ja täysin yksilöimättömät puutteet ihmisenä ja taloudenhoitajana.


Kuten jo edellisessä postauksessamme kerroimme, taloudenhoitajan aseman vaikeuttaminen käynnistyi jo menneenä talvena. Taloudenhoitajalle mm. ei annettu hänen pyytämiään tietoja yhdistyksen omaisuudesta, vaikka niiden kuuluisi olla jokaisen hallituksen rivijäsenenkin saatavilla. 

Keväällä levitettiin jo tietoa, että syyskokoukseen tulee luettelo taloudenhoitajan tekemistä virheistä, ja hänet vaihdetaan siellä. Lisäksi laitettiin liikkeelle tietoa, että se ja se tärkeä taho on vaatinut kirjallisesti taloudenhoitajan vaihtamista.

Yhdistyksen jäsenkunnalta ei ole missään vaiheessa kysytty mitään. Nyt jäsenkunta on tervetullut kokoukseen antamaan siunauksensa taloudenhoitajan ajojahdille, joka on mitä tyypillisintä toimintakulttuuria, jolla eliminoidaan kulloinkin maaliksi otettava henkilö.


Tarkistuslista, rastitetaan:

[  ] Ihmisestä alkaa löytyä vikoja, ja niitä levitellään ympäriinsä. 

[  ] Sen jälkeen pannaan liikkeelle huhu, kuinka hän on mm. rikkonut jotain irtaimistoa. 

[  ] Lopuksi lisätään tieto, että joku arvovaltainen taho on vaatinut tämän haitallisen yksilön syrjäyttämistä.

Montako kertaa tämä kiusaamiskulttuurin rakenne ja satu on toistanut itsensä yhdistyksessä viimeisen neljännesvuosisadan aikana? 

Onko tuttua? Miltä tuntuu olla hyödyllisenä juoksupoikana osallistumassa rastitehtävään?

Oleellista ei ole kulloisenkin jahdatun teot ja habitus. Oleellista on se itseään toistava toimintatapa, jolla ihmisiä häiriköidään.



Yhdistyksessä vallitseva epänormaali kulttuuri on jatkuvasti ajanut toiminnasta ulos aktiivisia henkilöitä. Tämän kiusaamisen aikakauden piti päättyä vuoteen 2020, mutta vuosi 2021 sai uuden rivin yhdistyksen Hall of fameen.


Entä mitä voi sanoa siitä, että tämän kaiken jälkeen yhdistykseen pitäisi lanseerata eettiset ohjeet?

Hallitus on itse tehnyt taloudenhoitajan syrjäyttäneen laittoman päätöksen, ja sen jälkeen se kirjoittaa yhdistykselle moraaliohjeistuksen.

Lisäksi se on lähettänyt tänä syksynä ainakin neljälle yhdistystä julkisesti arvostelleelle jäsenelle kirjattuna kirjeenä selvityspyynnön varoituksen harkitsemista varten. Yksi selvityspyynnön saanut henkilö on hallituksen arvion mukaan syyllistynyt yhdistyksen arvostelua sisältävien tekstien linkittämiseen julkiselle keskustelupalstalle.

Eettisiä ohjeita kirjoittaa taho, joka tällaista varoitusta harkitsemalla haluaisi rikkoa toiminnassa myös perustuslakia. Sen mukaan "sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä".

Jos hallitus olisi viisas, se vetäisi eettiset ohjeet pois kokouksesta.


Tässä blogissa annettiin vuoden alussa aloittaneelle uudelle hallitukselle työrauha ja tuki. Valitettavasti ei näytä siltä, että toimintakulttuuri olisi uudistunut sellaisella tavalla, jota odotettiin.

Hallituksessa on nyt monta jäsentä, joiden voi uskoa olevan hyvällä asialla. Sitä ihmeellisempää on, että joku tai jotkut hallituksesta käsin pyörittävät vastenmielistä ja yhdistystä vahingoittavaa kiusaamiskulttuuria, jota taloudenhoitajan savustus ja yhdistystä arvostelevien vaientamisyritykset ovat.

Yhdistyksen tekemisten arvostelemista on joillakin tahoilla kutsuttu vastakkainasetteluksi. Se sisältää ajatuksen, että arvostelijat asettavat jotain vastakkain, ja ovat ikään kuin syypäitä sille, että on jakautumista. On käytetty myös termiä oppositio.

Yleensä oppositio on vähemmistö. Olisi huolestuttavaa, jos tosiaan enemmistö olisi sitä mieltä, että toiminnassa voi rikkoa lakia ja käyttäytyä siten kuin edellä on kerrottu. Tällaista tapahtuu, ja sen kertominen ei ole vastakkainasettelua, vaan asiallisen ja inhimillisen yhdistystoiminnan puolustamista.


Blogia pitävät yhdistyksen jäsenet A. Ojala, P. Pentikäinen ja J. Pirttilahti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Poliisi tutustuu taas yhdistyksen jäseniin

Poliisin etsinnästä kaksi vuotta - alaikäisten turvaksi ei ole tehty mitään

Haapamäen Museoveturiyhdistys on salannut vakavan rikosepäilyn