Erikoishaastattelu: Nyt puhuu erotettu taloudenhoitaja

Jäsenistö valitsi Haapamäen Museoveturiyhdistykselle uuden taloudenhoitajan vuosiksi 2021-2022. Yhdistyksen hallitus kuitenkin syrjäytti hänet omavaltaisesti jo kesällä 2021, ja operaatio viimeisteltiin syyskokouksessa, jossa erottamiselle ei esitetty mitään uskottavia syitä. 

Erotettu taloudenhoitaja antaa nyt joukkojulkaisullemme erikoishaastattelun.

ARGUMENTTEJA JA FAKTOJA - Lukuaika 9 min

Haapamäen museovarikko ja Höyryveturipuiston katto, jolla on osansa tarinassa. (MML)


Kun Haapamäen Museoveturiyhdistys kokoontui myrskyisän vuoden 2020 marraskuussa valitsemaan uutta hallitusta, kokoukseen oli yhdistyksen ytimessä valmisteltu täydellinen nimilista ehdotettavista henkilöistä.

Jokainen ehdotus sai nopean vastauksen huutokuorolta: "kannatetaan". Esitys kerrallaan meni äänestyksittä läpi.

Kunnes vuoroon tuli taloudenhoitajan valinta, ja listalle omaksi yllätyksekseen päätynyt henkilö ehdottomasti kieltäytyi. Seurasi pitkä kierros nimien ehdottelua, eikä kukaan suostunut. Viimein ehdotettiin Robert Ramstedtia, joka ei kieltäytynyt ja valittiin.

Jo silloin vaikutti siltä, että valinta oli kauneusvirhe, josta vielä seuraa jotain. Hallitukseen oli päätynyt ei-suunniteltu henkilö, joka ei ole yhdistyksen ytimessä, ei fyysisesti eikä henkisesti.

Niin siitä seurasikin.

Samoin kuin siitä, että yhdistyksen asiatonta toimintaa aktiivisesti pitkin vuotta 2020 seuranneet toiminnantarkastajat haluttiin jostain syystä potkia pois.


Ensimmäinen ohari

Aivan ensimmäinen tuntemus siitä, että kaikki ei ole ihan kohdallaan, syntyi Robert Ramstedtille jo ensimmäisessä hallituksen kokouksessa. Siellä tapahtui jotain odottamatonta.

Ennen kokousta Ramstedt oli tuonut esiin toiveen siirtää yhdistyksen taloudenhoito tietoteknisesti nykyaikaan. Yhden kirjanpitoalaa tuntevan hallituksen jäsenen kanssa oli keskusteltu Procountor-ohjelmiston käyttöönotosta. Procountor on järjestelmä, jonka avulla voidaan hoitaa yrityksen tai yhteisön taloutta itsenäisesti tai yhdessä tilitoimiston kanssa. 

Kyseinen hallituksen jäsen antoi ymmärtää, että Procountoriin siirtyminen on hyvä ratkaisu, ja Ramstedt osasi odottaa tukea idealleen hallituksen kokouksessa.

"Olin innostunut, että nyt ei tarvitse tuoda papereita, vaan voin ottaa raportteja ja ristiintsekata, pyöritellä taloutta mukavasti."

Kaikeksi hämmästykseksi kokouksessa tämä hallituksen jäsen käänsi takkinsa täydellisesti ja vastusti ohjelmiston käyttöönottoa. 

Tällaiset puukoniskut ovat hämmentäviä ihmisistä, jotka ovat tottuneet siihen, että toisten puheisiin voi yleensä luottaa. Yhdistyksen historiassa vastaavia tapauksia on toki useita.


Vastuuttomasta tuhlauksesta tyhjään tiliin

Yhdistys oli alkuvuodesta 2021 taloudellisesti surkeassa jamassa. Siihen oli johtanut vastuuton taloudenhoito vuonna 2020, kun kulkutauti pysäytti tulot, mutta ei menoja. Tähän ei reagoitu tekemällä säästöjä, vaan ottamalla lainaa entisten velkojen päälle 18 000 euroa, joista oli vuonna 2021 maksamatta 13 000 euroa. Näitä lainoja oli otettu salassa myös osalta hallituksen jäseniä.

Tammikuussa 2021 yhdistyksen tili oli liki tyhjä, ja oli pakko valita, mitä laskuja ensimmäisenä maksetaan. Jäsenmaksuja alkaisi tulla tilille vasta keväällä, ja niistäkin kertyisi vain reilu kymppitonni. Jo sähkölaskut ovat tuhansien eurojen suuruisia varikolla, jonka energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet oli löysän taloudenpidon aikana jätetty tekemättä. Tallin lämmitystä tehdään 15 kilowatin sähköpuhaltimella, joka nykyisillä taksoilla syö sähköä yli 40 eurolla päivässä.

Aikaisempi taloudenpito oli antanut monenlaisten karsittavissa olevien kulujen juosta. Varikolla oli tiukan periaattellisuuden takia ylläpidetty lankapuhelinliittymää, jonka kaapeli meni vahingossa rikki pari vuotta aiemmin. Puhelimella ei ollut juuri mitään todellista käyttöä, ja yllätys oli ollut suuri, kun ilmeni, että rikkinäistä linjaa ei poistettu käytöstä, vaan sen tilalle tilattiin uusi pöytäpuhelin liittymineen.

Yhdistys myös vastaanotti (eli osti) jokaista uutta Resiina-lehteä huomattavan suuren määrän, vaikka lehti tulee kaikille jäsenetuna, eikä ylimääräisille lehdille ollut taloudellista käyttöä.

Uuden taloudenhoitajan kaudella pöytäpuhelin, ylimääräiset lehdet sekä aiemmin puheenjohtajalle maksettu kännykkäliittymä karsittiin heti pois.

On ilmeistä, että näihin pyhiin asioihin kajoaminen on ollut vakava loukkaus yhdistyksessä edelleen vaikuttavalle koulukunnalle.


Riskejä taloudessa

Yhdistyksen vanhanaikaiset taloudenhallinnan käytännöt ovat herättäneet jo pitempään kysymyksiä. Käytössä ei ole kaikin osin edes Exceliä, vaan lukuja kirjataan Wordilla. Yleiskokouksiin on tuotu jäsenistön hyväksyttäväksi budjetteja, joissa ei ole ollut vertailulukuja, vaikka niitä on toistuvasti pyydetty.

Ydinbisneksen, eli junamatkojen rahavirrat kerätään myös vanhanaikaisesti. Sekä pankkikortinlukijoiden hankkimista että verkkokaupan avaamista vastustettiin pitkään erilaisilla verukkeilla.

Jo verkkokaupan puuttuminen on yksin aiheuttanut yhdistykselle mittavia vahinkoja. Se on lähtenyt massiivisiin ja kalliisiin museojunaoperaatioihin satojen kilometrien päähän ilman yhtään myytyä ennakkolippua. Yhdistys on tehnyt useita suuria tappioita, kun matkustajia ei ole tullutkaan, ja ei-sitovat ennakkovaraukset ovat jääneet toteutumatta.

Tämä ei ole estänyt jarruttamasta myyntijärjestelmän muuttamista.

Pitkään ainoa junissa kelvannut maksuväline oli käteinen raha. Onnistuneilla reissuilla se merkitsi suurta hallussa olevaa rahamäärää. Yhdistettynä heppoiseen lippukontrolliin se on merkinnyt mittavaa rahojen ryöstö-, katoamis- tai kavallusriskiä, jonka poistamiseksi yhdistys ei tehnyt mitään.

Vanha koulukunta ei halunnut uudistuksia, uusi taloudenhoitaja halusi.


Selän takana liikkuu delegaatio

Nyt, kun yhdistys sai taloudenhoitajan, joka on mm. vuodesta 2009 vienyt ammatikseen yrityksiä sähköisiin taloudenhallintajärjestelmiin, olisi ollut tilaisuus tuoda toiminnot nykyaikaan.

Ramstedt pyysikin saada tunnukset sähköiseen kirjanpitojärjestelmään, jonka myötä yhdistys olisi voinut tehdä monia asioita itse sen sijasta, että se maksoi niistä kirjanpitäjälle.

Tämä ei kuitenkaan käynyt.

"Kirjanpitotoimistossa oli käynyt yhdistyksestä joku delegaatio, josta ei muka tiedetä yhtään mitään. Se oli kieltänyt tunnusten antamisen minulle ja antoi viestin, että tällaisia ei tulla ottamaan käyttöön", Ramstedt sanoo.

Hän otti yhteyttä yhdistyksen kirjanpitäjään, jonka kanssa on asioinut myös omissa museorautatiealan liiketoimissaan.

"Kysyin, voisitteko kertoa nimiä, ketkä tällaisia on käynyt kertomassa. Olen edelleenkin täällä rahastonhoitajana."

Tämän keskustelun jälkeen tuotiin Ramstedtille tiedoksi, että hänen ei pidä enää olla yhteydessä kirjanpitäjään, vaan siihen tehtävään on oltava joku muu.


Huhujen levitys alkaa

Yhdistyksessä jo vuosikymmeniä jatkuneessa toimintakulttuurissa on ollut tietty, toistuva kaava. Henkilöt, jotka yhdistyksessä todellista valtaa käyttävät kokevat uhkakseen, alkavat ajautua epäsuosioon toisteisella tavalla, jossa on aina sama mekanismi. Henkilöstä aletaan levittää huhuja, joissa tämä on (1) käyttäytynyt asiattomasti tai (2) aiheuttanut yhdistykselle vahinkoa. Yleensä huhuissa myös (3) mainitaan arvovaltaisia tahoja, joiden esittämän arvostelun takia henkilö vaarantaa yhdistyksen toiminnan.

Kaikki nämä kohdat toteutuivat myös Ramstedtin kohdalla. Kiusaamiskulttuuri oli saanut uuden maalinsa. Ramstedt "aiheuttaa vahinkoa" (x), tärkeät henkilöt "vaativat hänen erottamistaan" (x), ja kaiken lisäksi hän "käyttäytyy huonosti" (x):

"Ehkä huvittavin huhu oli, että olen pomppinut veturipuiston katolla ja saanut porttikiellon. Oli pakko soittaa Jussille (puiston toimitusjohtaja), että onko mulla porttari", Ramstedt sanoo.

Se, että tällainen kaavan mukainen ajojahti vietiin läpi myös vuonna 2021, osoittaa, että vaikka hallituksessa nimet vaihtuivat, yhdistyksen toimintakulttuuri on entisellään.

Ramstedt kutsuu häneen kohdistettua toimintaa ainakin yhden hallituksen jäsenen osalta sadistiseksi.


Syrjäyttäminen, joka oli hallituksen mielestä "laillinen"

Taloudenhoitajan lähtölaskenta oli jo alkanut, vaikkei sitä Ramstedtille kerrottu.

Heinäkuussa pidettyyn hallituksen kokoukseen Ramstedt tuli tietämättömänä siitä, että se olisi hänen viimeinen yhdistyksen taloudenhoitajana, tehtävässä, jonka jäsenistö oli hänelle antanut kahdeksi vuodeksi. Sitä pestiä oli kestänyt vasta puoli vuotta.

Se, että asialistalla oli taloudenhoitajan syrjäyttäminen, ilmeni taloudenhoitajalle itselleen vasta kokouksessa.

"Kaikki paitsi minä tiesivät, että tällainen asiakohta on tulossa. Kaikki leikkivät näkevänsä sähköpostit ensimmäistä kertaa ja pöyristelevät, mitä huolimattomuutta. Eihän meillä voi olla tällaista taloudenhoitajaa. Kyllä tämä on nyt aika vakavaa, ei tästä tule mitään."

Sähköposteilla Ramstedt tarkoittaa kahta viestiä, jotka syrjäyttämistä valmistelleiden mielestä olivat riittäviä perusteita siirtää taloudenhoitaja pois tehtävistään.

"Ne olivat sähköposti, jossa todetaan tilinumeron puuttuminen (yhdestä laskusta) sekä kirjanpidon toive vaihtaa yhteyshenkilöä."

Muun hallituksen mielestä Ramstedtin jatkaminen taloudenhoitajana olisi tuottanut yhdistykselle vahinkoa, ja siksi taloudenhoitaja on nyt vapautettava tehtävistä.

Siitä, mitä muuta Ramstedtille samalla teroitettiin, ilmenee, että hallituksella oli hyvin tiedossa, että ratkaisu rikkoo yhdistyksen sääntöjä.

"Ei missään tapauksessa eroteta. Et saa sanoa, että sinut on erotettu, se on laitonta ja me noudatetaan lakia. Me vain vapautetaan sut, meidän täytyy pelastaa yhdistyksen talous nyt", Ramstedt kuvaa sitä, mitä hänelle sanottiin.

Se, kutsuuko joku hallituksessa tapahtunutta erottamiseksi vai vapauttamiseksi, on lain ja sääntöjen näkökulmasta yhdentekevää.

Ramstedtia ei valittu hallituksen rivijäseneksi, vaan syyskokous 2020 nimesi hänet yhdistyksen säännöissä mainitulla tavalla taloudenhoitajaksi, jonka toimikausi on kaksi vuotta. Tehtävä oli jäsenten hänelle antama, eikä hallituksella ole oikeutta ottaa sitä pois. Ainoat lailliset vaihtoehdot olisivat olleet ylimääräisen kokouksen kutsuminen, tai sitten virheellisen päätöksen peruminen.


Syyskokouksen ajankohta tiedettiin elokuussa, mutta kerrottiin viime tipassa

Jo keväällä oli kuulunut huhuja, että yhdistyksen tulevaan syyskokoukseen kerätään aineisto Ramstedtin taloudenhoitajana tekemistä virheistä ja esitetään hänen erottamistaan.

Sinne asti ei kuitenkaan maltettu odottaa. Hallitus päätti tehdä erottamisen itse. Tai hallituksessa joku tai jotkut halusivat niin, ja muu hallitus ei tuntenut lakia ja sääntöjä, ja siunasi ratkaisun.

Tällaisessa ilmapiirissä yhdistyksessä toimittiin kesällä 2021, kun piti olla uusi aika.

Elokuussa hallitus päätti, että yhdistyksen syyskokous pidetään lauantaina 20.11.2021.

Sen jälkeen siitä ei mitään kuulunutkaan. Tieto kokouksen ajankohdasta saapui jäsenille vasta marraskuun alkupuolella. Kaksi muuta alan yhdistystä piti samana päivänä kokoustaan, mutta ne olivat tiedottaneet ajankohdan jäsenilleen elokuussa ja lokakuussa.

Viime tipassa lähtevät kokouskutsut johtavat siihen, että kokoukseen ehtivät lähinnä yhdistyksen sisäkehällä olevat henkilöt, joilla kokousaika on ollut tiedossa jo pitkään. Myös viime vuoden syyskokous kutsuttiin koolle viimeisellä mahdollisella hetkellä.


Operaation huipennus: Haapamäki 20.11.2021

Huhut taloudenhoitajan erottamisen tuomisesta syyskokoukseen pitivät paikkansa: hallitus laittoi sen asialistalle. Kokoukseen tuli odotetusti vähän väkeä, mutta paljon yhdistyksen ydinjoukkoa. 

Osa jäsenistä jätti tulematta kokoukseen, koska sen asialistalla oli sekä taloudenhoitajan erottaminen että eettisten ohjeiden hyväksyminen. Eettisyys ja kiusaaminen eivät sovi samaan kokoukseen.

Hallituksen menettelyssä on yksi huomiota herättävä epäloogisuus. Kesällä hallitus piti tekemäänsä taloudenhoitajan syrjäyttämistä laillisena päätöksenä ja korosti Ramstedtille, että tätä ei ole erotettu. Hallitus teki myös julkilausuman, jossa se muistutti Ramstedtin jatkavan hallituksen jäsenenä.

Nyt kokoukseen kuitenkin tuotiin Ramstedtin erottaminen myös hallituksesta. Julkilausuma oli siis teatteria: Ramstedt oli päätetty jo ajaa pois.


Ote yhdistyksen säännöistä. Yhdistykselle valitaan taloudenhoitaja joka toinen vuosi, kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Pariton vuosi oli hallituksen mielestä hyvä ajankohta valita uusi taloudenhoitaja.


Ramstedt piti syyskokouksessa vakuuttavan puolustuspuheenvuoron.

"Yritin tuoda esille, että en ole epäiltynä väärinkäytöksistä, eikä mitään sellaista puhetta ollut. Suurin rikos taisi olla se, kun tilinumero puuttui yhdestä laskusta. Käsi virheen merkiksi. Totta on se, että on maksettu laskuja myöhässä. Esimerkiksi Trafin lasku, jonka sain kaksi kuukautta eräpäivän jälkeen."

Kokouksessa ei esitetty mitään painavia syitä, miksi taloudenhoitaja pitäisi erottaa. Erityisesti ei sitä, miten hän on vaarantanut yhdistyksen talouden.

"Siihen yritin saada jotain eksplisiittisiä todisteita: missäs kohtaa mä olen muuten vaarantanut sen. Saisiko tietää?"

Todisteita ei tullut eikä ollut.

Erottamisesta ei hegemonisessa kokouksessa edes äänestetty. Taloudenhoitaja päätettiin erottaa hallituksesta yksimielisesti. 

Kokouksessa ehdotettiin siirtymistä sähköiseen kirjanpitoon. Ehdotus äänestettiin kumoon.

Tällä kertaa ei ollut niin vaikeaa löytää uutta taloudenhoitajaa kuin vuosi sitten. Tapahtumaketjun kruununa tehtävään valittiin henkilö, joka ehdotti Ramstedtin vaihtamista.

Näyttääkö siltä, että yhdistys on ottanut uuden alun ja uudistunut asiallisesti toimivaksi yhteisöksi?


Umpeutuva latu

Yhdistyksen talouden vaarantajaksi leimattu Ramstedt laskee hakeneensa yhdistykselle 8 000 euroa koronatukia. Hän on toteuttanut myös verkkokaupan ja säästötoimia.

Robert Ramstedt on kuitenkin nyt entinen, kesken kauden erotettu taloudenhoitaja.

"Kokous päätti tietyllä tavalla erään retken kohdaltani", Ramstedt sanoo.


Blogia pitävät yhdistyksen jäsenet A. Ojala, P. Pentikäinen ja J. Pirttilahti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Poliisi tutustuu taas yhdistyksen jäseniin

Poliisin etsinnästä kaksi vuotta - alaikäisten turvaksi ei ole tehty mitään

Haapamäen Museoveturiyhdistys on salannut vakavan rikosepäilyn