Poliisi tutustuu taas yhdistyksen jäseniin

Kevätkokouksessa 2020 uhkailtiin rikosepäilyssä todistaneita. Kesällä 2022 alkoi sekalaisten kunnianloukkausväitteiden tutkinta, kirjoittaa Salattu jäseniltä -blogin A. Ojala.

ARGUMENTTEJA JA FAKTOJA - Lukuaika 4 min


Liittyessäni Haapamäen museoveturiyhdistykseen, olin täynnä uutta intoa ja ihannetta. Tärkeimpinä asioina pidin alussa arvokkaan kaluston kunnostusta ja yhdessätekemisen iloa.

Tuolloin, vuonna 2008, oli mahdonta kuvitella lopputulemaa. Yhdistyksen toiminnassa nousi esiin lukuisia epäkohtia, joita minun oli mahdotonta hyväksyä omatuntoni kautta pienten lasten isänä. Aluksi yritin parantaa asioiden tilaa yhdistyksessä keskustelemalla. Koska suuri joukko yhdistyksen toimintaan tyytymättömiä jäseniä pyysi, asetuin ehdolle ja tulin valituksi hallitukseen. Huomasin kuitenkin pian, että yhdistyksessä piiloteltiin niin suuria salaisuuksia, ettei minulle annettu tietoa edes hallituksen jäsenenä.


Salailu johti asioiden julkistamiseen

Tulin siihen tulokseen, että pahimmat epäselvyydet on jätettävä poliisin tutkittavaksi. Poliisitutkinnan tuloksena tuolloinen hallitus - jossa en enää istunut - kiisti tapahtuneen ja salasi asian jäseniltä estäen sen ottamisen käsittelyyn kevätkokouksessa 2020.

Tästä seurauksena, päätimme perustaa kolmen yhdistyksen jäsenen kesken tämän blogin valaisemaan yhdistyksen tekemisiä ja erityisesti tekemättä jättämisiä.


Taas tutkitaan

Koronan takia vasta loppukesästä pidetyssä kevätkokouksessa 2020 silloisen poliisitutkinnan pääepäilty esitti suorana uhkauksena, että tulee haastamaan poliisitutkinnassa todistajina olleet oikeuteen kunnianloukkauksesta. Vuonna 2022 pääepäilty myös toteutti uhkauksena. Poliisi on ottanut tutkittavakseen useita yhdistyksen entisiä jäseniä rikosnimikkeenä mm. törkeä kunnianloukkaus. Muutamaan henkilöön on kohdistettu myös pakkokeinoja.


Epäselvyyksien esille tuomisesta rangaistaan

Ennen kuin HMVY:n hallitus sanoo, että se "ei voi kommentoida yksityishenkilöiden välistä riita-asiaa", huomautan, että HMVY on riita-asian tosiasiallinen osapuoli. Kunnianloukkausasia on tullut ensimmäisen kerran esiin kevätkokouksessa 2020 ja mainittu uhkaus lienee kirjattu kokouksen pöytäkirjaan. Huomionarvoista on lisäksi se, että kokouksen puheenjohtaja antoi uhkailupuheelle vapaasti aikaa puuttumatta siihen mitenkään.

HMVY:n hallitukselta voisi kysyä: Onko tämä yhdistyksen hyväksymä toimintatapa kiistanalaisissa tapauksissa? Onko yhdistyksen tarkoittama viesti se, että epäselvyyksien esilletuomisesta rangaistaan?

Jos on, esitän pahoitteluni jäsenhakemukseni johdosta v. 2008. Lopputulema on väistämätöntä seurausta jäsenhakemuksestani. Se oli virhe, enkä voi kokemuksieni perusteella suositella tällaisen yhdistyksen jäsenyyttä kenellekään.

Antti Ojala

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Poliisin etsinnästä kaksi vuotta - alaikäisten turvaksi ei ole tehty mitään

Haapamäen Museoveturiyhdistys on salannut vakavan rikosepäilyn